Laaja vahvuusnäkemys: taidot ja osaaminen
Mitä taitoja ja osaamisia sinulle on kertynyt? Työelämässä tutuin vahvuuksien laji on varmastikin osaaminen ja taidot. Taitoja ja osaamista me voimme kaikkia oppia, hankkia sekä kehittää. Hankitut taidot voidaan jakaa kolmeen ryhmään:
- ammatilliseen eli substanssiosaamiseen
- erityisosaamiseen ja
- yleisiin työelämätaitoihin.
Esimerkkejä yleisistä työelämätaitoista ovat vuorovaikutustaidot, digiosaaminen, oppimiskyky, ongelmanratkaisutaidot ja ajanhallinta. Luonteenvahvuuksien, kuten sinnikkyyden ja oppimisen ilon, hyödyntäminen voi myös tukea taitojen ja osaamisen kehittämistä. Luontaiset kyvykkyydet, kuten tarkkuus ja matemaattinen lahjakkuus, voivat olla avuksi erityisissä osaamisalueissa, kuten kirjanpidossa.
Tärkeää on muistaa, että yksilön osaaminen on aina enemmän kuin tutkinto ja ammatti, vaikka nämä osaamista vahvasti kehittävätkin. Työelämässä kiinnitämme selkeästi enemmän huomiota siihen, mitä emme vielä osaa ja missä on osaamisvajetta. Vaikeampaa on sanoittaa sitä, mitä kaikkea osaamme, kuinka hyvin ja missä kaikessa voimme taitojamme ja osaamistamme hyödyntää. Ja toisaalta vaikka tämä vielä onnistuisikin, emme välttämättä puhu samaa kieltä toisten kanssa
Kun pystymme kertomaan omasta osaamisestamme konkreettisten esimerkkien avulla, esimerkiksi kuvailemalla tilanteita, joissa olemme osaamistamme hyödyntäneet ja saavuttaneet tuloksia, se parantaa myös muiden ymmärrystä osaamisestamme.
Omia taitojani ja osaamistani ovat esimerkiksi ajanhallintataito, keskittymiskyky, johtamisosaaminen, HR-osaaminen, ohjausosaaminen.
Julkaisun apuna olen käyttänyt VOIMAKEHÄ®-valmentajien lisenssimateriaalia.
#vahvuudet #vahvuusajattelu #voimakehä #taito #osaaminen #hyvinvointi #työnimu #itsetuntemus #positiivinenpsykologia