Palautuminen arjessa 4/6: Taidonhallinta

23.08.2024

HALLINTA on keskeinen osa työstä palautumista kuvaavaa DRAMMA-mallia, ja se tarkoittaa oman itsensä haastamista oppimaan uutta tai laajentamaan jo olemassa olevia taitoja.


🔶 Uuden oppiminen ja olemassa olevien taitojen laajentaminen vaativat ponnisteluja, mutta tuovat mukanaan myös onnistumisen tunteita ja uusia voimavaroja. Ja auttavat samalla irrottautumaan työstä myös henkisesti.

🔶 Oman osaamisen kehittäminen voi tapahtua vapaa-ajalla monin eri tavoin: oli kyseessä sitten kädentaitojen harjoittelu, liikuntaharrastus, uuden reseptin kokeileminen tai vaikkapa mielenkiintoisen verkkokurssin suorittaminen. Myös kulttuuriharrastukset, kuten taidenäyttelyt tai kiinnostavat dokumentit, voivat haastaa ja rikastuttaa meitä uusilla näkökulmilla.

🔶 Palautumisen näkökulmasta taidonhallinnassa on tärkeää huomioida tilannekohtaisuus: Jos työssä on meneillään suuria muutoksia, voi olla parempi keskittyä vapaa-ajalla rentoutumiseen kuin uuden oppimiseen. Toisaalta, jos työ ei tällä hetkellä juuri sytytä, uuden taidon opettelu voi olla juuri se, mikä tuo innostusta, merkityksellisyyttä ja palautumista arkeen.

🔶 Taidonhallinnan kokemukset voivat olla myös pieniä, yksittäisiä arjen hetkiä—kuten kiinnostavan artikkelin lukeminen tai uuden podcastin kuunteleminen. Jokainen pienikin askel vie eteenpäin kohti omaa hyvinvointia ja työstä palautumista.

DRAMMA on kolmen yhdysvaltalaisen tutkijan – David Newmanin, Louis Tayhin ja Ed Dienerin – kehittämä malli. Lisätietoa DRAMMAsta löytyy esimerkiksi Anniina Virtasen kirjasta "Psykologinen palautuminen".

#autonomia #hyvinvointi #palautuminen #DRAMMA #työnohjaus