Palautuminen arjessa 5/6: Merkitys
DRAMMA-mallin viides osa-alue, MERKITYS, korostaa, kuinka tärkeää meille on käyttää vapaa-aikamme itselle merkityksellisiin ja mielekkäisiin asioihin. Mutta mitä tämä tarkoittaa käytännössä?
🔶 Merkityksellisyys palautumisen yhteydessä liittyy siihen, että vietämme aikaa tekemällä niitä asioita, jotka tukevat laajempaa kokemustamme elämän merkityksellisyydestä.
🔶 Mikä on sinulle itsellesi tärkeää ja mielekästä vapaa-ajalla? Onko se aikaa perheen kanssa, luonnossa liikkumista, uusien taitojen oppimista, vapaaehtoistyötä tai jotain muuta?
🔶 Merkitykselliset tekemiset eivät välttämättä vaadi suuria eleitä tai yleviä tavoitteita, vaan ne voivat olla arkisia asioita, kuten päivittäiset rutiinit, jotka tuovat turvallisuuden tunnetta ja tukevat omaa hyvinvointiamme. Nämä pienet teot voivat olla avain elämän merkityksellisyyden kokemukseen.
🔶 Merkityksellinen tekeminen voi joskus toki vaatia vaivannäköä ja herättää jopa kielteisiä tunteita. Silti juuri nämä tekemiset voivat lisätä kokemusta siitä, että elämämme on omien arvojemme mukaista ja elämisen arvoista.
🔶 Tutkimukset osoittavat, että merkitykselliset tekemiset vapaa-ajalla ovat yhteydessä myönteisiin tunnekokemuksiin, mielenrauhaan, oman itsen kokemiseen arvokkaaksi, kasvuun ja kehittymiseen ihmisenä sekä vaikeuksista ja vastoinkäymisistä selviytymiseen.
🔶 Palautumisen ei pitäisi palvella ainoastaan työssä jaksamista ja suoriutumista. Sen sijaan palautuminen on itseisarvo, joka palvelee kokonaisvaltaista hyvinvointia. Vapaa-ajalla tulisi tehdä ensisijaisesti itselleen merkityksellisiä asioita, ei vain palautumista tukevaa toimintaa.
🔶 Lopulta jokaisella meistä on mahdollisuus elää merkitykselliseltä tuntuvaa elämää, kun tunnistamme ne asiat, jotka saavat elämän tuntumaan elämisen arvoiselta juuri meille. Eläminen omien arvojen mukaan ja merkityksellisten asioiden tekeminen tuo syvyyttä ja tarkoitusta elämäämme, luoden perustan hyvinvoinnillemme ja onnellisuudellemme.
Mikä on sinulle merkityksellistä ja tärkeää tänään? 🌿
DRAMMA on kolmen yhdysvaltalaisen tutkijan – David Newmanin, Louis Tayhin ja Ed Dienerin – kehittämä malli. Lisätietoa DRAMMAsta löytyy esimerkiksi Anniina Virtasen kirjasta "Psykologinen palautuminen".
#merkitys #hyvinvointi #palautuminen #DRAMMA #työnohjaus